Grundtvigs mindestuer

Grundtvigs mindestuer er renoveret i 2009 med støtte fra Nordeafonden og Undervisningsministeriet.

Mindestuerne er indrettet i den tidligere kapellanbolig, hvor Grundtvig  boede 1811-13, da han vikarierede for sin far.

I informationsrummet redegøres for Grundtvigs liv og værk. Mange af Grundtvigs tidlige bogudgivelser og hans messehagel fra Vartov kirke er udstillet her.

Indgangspartiet

I indgangspartiet viser kort over Sydsjælland og Lolland-Falster hvor Grundtvig færdedes i de år.

Stuen med brændeovnen

I stuen med brændeovn udstilles den bibel, som Constance Leth, fruen på Egelykke, forærede til Grundtvig, da han som helt ung var huslærer for hendes søn.

På væggene belyser billedgrupperne de kirker, præstegårde og herregårde, som Grundtvig havde kontakt til i årene i Udby og Præstø.

Den læderbetrukne præstestol stammer fra Udby kirke.

Det lille kammer

Det lille kammer viser portrætter af Grundtvig i hans forskellige aldre, samt portrætter af hans tre hustruer og de mange medlemmer af disse familier.

I ægteskabet med Lise Blicker (1817-1851)  fødtes sønnerne Johan og Svend og datteren Meta. Lise holdt sammen på hjemmet i alle disse år, hvor økonomien var meget sparsom.

Marie Toft var enke med en 10-årig datter, da hun i 1851 blev Grundtvigs anden hustru. Hun døde tre år senere i barselsseng, efter fødslen af Frederik Lange. Marie var Grundtvigs store kærlighed. Hun overbeviste ham bl.a. om, at "Grundmennesket er Kvinden".

Asta Reedz' plejesøster var gift med Maries broder, og således 'blev det i familien', da den 40 år ældre Grundtvig i 1858 giftede sig med den unge enke. Asta fødte datteren Asta Marie, og var en hengiven støtte for Grundtvig, også økonomisk, i hans sidste 14 leveår.

Arbejdsværelset

Arbejdsværelsets billedvalg illustrerer episoder og relationer til Grundtvigs mangesidede offentlige virksomhed.

En billedgruppe viser nogle af Grundtvigs mange hjem: i Vimmelskaftet inde i København, 'Gladhjem' på Gammel Kongevej, 'Store Tuborg' i Hellerup, og Grundtvigs egen højskole, 'Marie-lyst', ude på Nørrebro.

På skrivebordet opbevares nogle af Grundtvigs personlige ejendele. Planten i vinduet er en aflægger af en kaktus, som Grundtvig bragte med hjem fra en af sine englandsrejser.

I den store stue findes en række møbler fra Grundtvigs arbejdsværelse på Store Tuborg: Skrivebord og -stol, skrivepult, lænestol, en reol i ægyptiserende stil, samt klapbord. Det store maleri er en gave fra danske og norske kvinder til Grundtvig på hans 70-årsdag.